Brezplačno, sila zabavno in polno inovativnih športnih doživetij
051 675 408
boh@brezice.si

Predstavitev projekta Stavi na zdravje

Vedno bolj prihaja do izraza dejstvo, da se ljudje v današnjem času na splošno premalo gibamo, na kar opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki v eni od svojih najnovejših raziskav ugotavlja, da je po svetu več kot 80 odstotkov mladih premalo telesno aktivnih – to pomeni, da ne upoštevajo priporočila gibati se vsak dan vsaj eno uro – in na ta način resno ogrožajo svoje zdravje.
 
Nič drugače ni z mladimi v občini Brežice, kjer bodo v naslednjih mesecih z namenom izboljšanja stanja skušali vzpostaviti motivacijski model, ki bi mlade in tudi ostale občane spodbudil k izboljšanju telesne pripravljenosti in povečanju telesne aktivnosti. Občina Brežice je ob koncu leta 2019 začela z izvajanjem projekta Stavi na zdravje (angl. Bet on Health). Njegov glavni namen je ozaveščanje mladih (starostna skupina 15 do 29 let) in ostale zainteresirane javnosti o pomenu vloge športa pri spodbujanju telesne dejavnosti, ki posledično krepi naše zdravje, izboljša psihološko stanje človeka ter ne nazadnje vpliva tudi na uspešnost v šoli ali na delovnem mestu.
 
Projektno ekipo sestavljajo predstavniki zdravstvenih, izobraževalnih in športnih ustanov iz lokalnega okolja. Občina Brežice je vodilni partner projekta, v katerem sodelujejo še Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, Športno društvo plavalna akademija Roka Kerina, Športno društvo Sup Čatež, Kajak kanu klub Čatež, Moško rokometno društvo Dobova, Zdravstveni dom Brežice, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Zavod Neviodunum in Plus rešitve. Aktivnosti, ki se bodo izvajale v času trajanja projekta, so: inovativno plavanje s samoreševanjem, igra pobega v naravi z nadzorom telesa, pametno ogrevanje, ulični rokomet, rokomet na mivki, kajakaštvo in veslanje v bazenu.
 
Ciljna skupina projekta bo 20 mladih med 15. in 29. letom starosti, ki se bodo udeleževali prej omenjenih aktivnosti. Na začetku bodo povabljeni k izpolnitvi t. i. stavnice, v okviru katere bodo stavili, da bodo skozi projekt izboljšali svoje zdravje in fizično pripravljenost, skratka, stavili bodo na svoje zdravje. Aktivnosti bodo namenjene tudi širši javnosti. Na podlagi opazovanja udeležencev projekta bo nastal motivacijski model BoH (Bet on Health) za vključitev v šport, ki bo pomagal pri iskanju odgovorov, kako lahko izboljšamo zdravstveno stanje, če v svoje življenje vključimo športne aktivnosti.
 
Ob koncu projekta Stavi na zdravje bodo predstavljeni tudi rezultati projekta.