Brezplačno, sila zabavno in polno inovativnih športnih doživetij
051 675 408
boh@brezice.si

Fakulteta za turizem

Fakulteta za turizem je najmlajša članica Univerze v Mariboru, s sedežem v regiji Posavje. Na fakulteti izvajajo tri redne študijske programe na področju turizma. Sodobne in kakovostne izobraževalne programe izvajajo mednarodno uveljavljeni strokovnjaki in predavatelji z dolgoletnimi izkušnjami v turizmu. Pri vseh študijskih programih je velik poudarek tudi na opravljanju strokovne prakse. Tako lahko vsi študenti s prakso v nekaterih največjih turističnih podjetjih pri nas ter v različnih drugih organizacijah doma in v tujini preizkušajo ter bogatijo svoje znanje na področju turizma. Poleg študijskega procesa veliko skrb posvečajo tudi raziskovanju in soustvarjanju področja turizma s pomočjo svojega Inštituta za turizem. Vključeni so v številne lokalne projekte, strategije in delavnice kot tudi v nacionalne in mednarodne projekte.
 
Vizija fakultete je postati ena izmed najboljših visokošolskih, izobraževalnih in raziskovalnih institucij s področja turizma v tem delu Evrope. Ključne prednosti Fakultete za turizem so med drugim:
  • mirno študijsko okolje,
  • poudarek na osebnem pristopu in kakovostnih medosebnih odnosih,
  • sodobni študijski programi, ki nudijo širok spekter znanja,
  • mednarodna sodelovanja v obliki študijskih izmenjav in gostovanj,
  • povezanost z lokalnim okoljem in gospodarstvom.
Aktivnosti v okviru projekta

Fakulteta za turizem je v okviru projekta organizirala študijski obisk na Finsko, v mesto Rovaniemi. Finska je znana po svoji usmeritvi na področju športa predvsem v spodbujanje šport za vse kot vidik zdravja in dobrega počutja. Mesto Rovaniemi na Finskem velja za še posebej proaktivnega in uspešnega na tem področju, saj je tudi dobitnik naziva Evropsko mesto športa za 2020. Na našem študijskem obisku smo spoznali relevantne deležnike na področju športa v Rovaniemiju, tj. predstavnika športnih programov in aktivnosti v okviru občinske uprave, Regionalni svet za Laponsko in njihov projekt Inno4sport, zavod Santasport in Inštitut za šport, Laponsko športno federacijo ter organizacijo za gozdove Metsähallitus. Ob tem smo si seveda ogledali tudi mnoge primere dobre prakse športne infrastrukture, športnih programov in športno-turističnih produktov. Fakulteta za turizem bo v okviru te aktivnosti izvedla tudi primerjalno študijo javnih politik na področju športa ter stališč prebivalcev do dostopa do športnih aktivnosti. Fakulteta za turizem bo sodelovala tudi pri drugih aktivnosti na projektu, tako pri izvedbi posameznih športnih aktivnosti, ki so namenjene širši javnosti, kot tudi promociji projekta. Intenzivno se bo vključila v organizacijo okrogle mize, na kateri bodo predstavljeni rezultati projekta, v izvedbo delavnic za mlade na temo zdravega prehranjevanja in načina življenja ter organizacijo znanstvene konference, na kateri bodo prestavljene študije, opravljene tekom projekta in kjer bodo relevantni mednarodni strokovnjaki razpravljali o povezavi med športom, zdravjem in turizmom.

Spletna stran: https://www.ft.um.si/Strani/Fakulteta-za-turizem.aspx
Elektronska pošta: ft@um.si
Telefon: +386 (0)8 205 4010