Brezplačno, sila zabavno in polno inovativnih športnih doživetij
051 675 408
boh@brezice.si

Webinar z Rokom Kerinom o samoreševanju iz vode

Webinar z Rokom Kerinom o samoreševanju iz vode je tu!
Ste kdaj bili v situaciji, kjer bi vam znanje reševanja iz vode prišlo prav? Morda padli oblečeni v reko, potok ali morje? Ali pa vas skrbi varnost vaše družine, prijateljev, znancev, saj se veliko gibate ob vodi? Priljubljeni webinar Samoreševanje iz vode, ki smo ga pripravili z izkušenim plavalnim učiteljem in inštruktorjem reševanja iz vode, Rokom Kerinom, je tu!

Kot je med drugim izpostavil Rok Kerin, nekdanji vrhunski daljinski plavalec, je Slovenija glede utopitev celo malo nad povprečjem EU. V državah članicah EU utopitve letno terjajo 37 tisoč življenj, najbolj zaskrbljujoč pa je podatek, da so pri otrocih in mladih med 5. in 29. letom starosti utopitve med najpogostejšimi vzroki za smrt. Ključno za samoreševanje iz vode je seveda znanje plavanja, boljši kot smo plavalci, manjša je verjetnost, da bo prišlo do nesreče. »Vendar se dogajajo tudi primeri, ko se utopijo zelo dobri plavalci,« je navedel. V nadaljevanju je predstavil različne tehnike, ki nam pomagajo pri samoreševanju iz vode, in kot je poudaril, za nekatere mogoče do zdaj sploh nismo vedeli, da si z njimi lahko rešimo življenje. Takšne tehnike so npr. izkoriščanje upora vode za plavanje, izdihovanje, dvig trupa iz ležečega položaja in na trebuhu, ležanje na hrbtu oz. »mrtvak«, rotirajoči udarci z nogami (po domače vaterpolo tehnika), preživetvena hrbtna tehnika itd. »Ko usvojimo vse te tehnike, se lahko mirne vesti odpravimo plavat tudi na daljše razdalje, predvsem pa je pomembno, da v primeru, ko se v vodi znajdemo v težavah, ne paničarimo, ampak se skušamo spomniti nekaterih tehnik, ki smo se jih učili tudi že v šoli. Pri težavah med plavanjem na dolgi razdalji ali pri nenadnem padcu v vodo nam zelo koristi 'mrtvak', saj je pomembno, da se poskušamo takoj obrniti na hrbet,« pojasnjuje. Kaj pa če v vodo pademo oblečeni, recimo pozimi? Kerin svetuje, da si je treba najprej sleči vse najtežje stvari, ki jih imamo na sebi (bunda, jakna, čevlji …), s čimer preprečimo, da bi nas potiskale v globino. Nato pa skušajmo napihniti svoje oblačilo, npr. pulover, kajti pomembno je, da na nek način ustvarimo plavajoč objekt. Spregovoril je tudi še o samoreševanju v reki, pri čemer je ključnega pomena, da noge obdržimo nad vodo, kajti če nam jih bo potegnilo navzdol, se ne bo dobro končalo.

V drugem delu webinarja je Kerin odgovarjal na zanimiva vprašanja tistih, ki so ga spremljali. Med drugim je potrdil, da plavati na »poln« želodec ni mit in je resnično nevarno, ravno tako zelo odsvetuje plavanje v alkoholiziranem stanju. Dejal je tudi, da so utopitve pri otrocih vedno tihe, brez kričanja, zato jih starši ne smejo nikoli izpustiti izpred oči. »Časa, da rešimo utapljajočega se otroka, ki je popoln neplavalec, imamo samo dve do tri sekunde,« je dodal in postregel še z enim zelo zanimivim dejstvom, da rokavčki za učenje plavanja niso primerni, ker je otrok neprestano v navpičnem položaju, namesto njih raje uporabljajmo plavalnega črva in posebno plavut.

Koliko uporabnih informacij, uau! Vzemite si nekaj minut in konkretno poglobite svoje znanje o varnosti ob in v vodi.