Brezplačno, sila zabavno in polno inovativnih športnih doživetij
051 675 408
boh@brezice.si

Športne aktivnosti na in pod Gorjanci

Projekt Stavi na zdravje nas nagovarja k športnemu udejstvovanju in zdravemu načinu življenja tudi na inovativen način s privlačnimi izpeljankami konvencionalnih športov. V to skupino lahko brez večje dileme vključimo tudi kombinacijo športnih aktivnosti, ki povezujejo vadbo na Gorjancih, in je postavljena v kontekst igre pobega na prostem, ter vodno vadbo na surf in SUP-deskah. Obe vadbi izvaja Športno društvo SUP Čatež, ki ga vodi Jernej Agrež. Ob tej priložnosti je spregovoril o začetkih vedno bolj priljubljenega rečnega surfanja in supanja ter izzivih na kopnem, saj je v sklopu tega projekta ustvaril t. i. igro pobega na prostem, za katero bo na voljo tudi aplikacija.

Prvo SUP-desko nabavili že veliko pred razmahom supanja

Zametki ŠD SUP Čatež segajo desetletje nazaj, ko so nadobudni navdušenci nad vodnimi športi pričeli intenzivno razvijati idejo rečnega surfanja na Savi. Sama ideja o jezdenju rečnih valov je sicer še starejša, a vendar je nov savski šport dobil pravo podobo šele, ko so prve deske za jezdenje slanih morskih valov občutile sladko savsko vodo. Predsednik ŠD SUP Čatež Jernej Agrež pravi: »Če se ozrem nazaj v preteklost, lahko z gotovostjo trdim, da smo bili entuziasti v pravem pomenu besede. Na področju rečnega surfanja pa tudi supanja smo v Sloveniji orali ledino. V tistem času so sicer slovenski surferji (govorimo o jezdenju valov in ne 'windsurfingu') že dodobra preizkusili valove Maroka, Angleta, Medulina in podobnih lokacij, bili so začetniki 'slane scene', ko smo mi nekaj podobnega poizkušali na sladki vodi. Preko izkušenega surferja iz omenjene ekipe smo poleg manjših surf desk nabavili tudi prvo SUP-desko in to toliko pred časom razmaha supanja, da mu ni bilo čisto jasno, zakaj bi se nekdo želel ukvarjati s tako veliko, težko in okorno desko. Deset let kasneje so stvari povsem drugačne.«

Če se postaviš na desko, še ne pomeni, da znaš supati

Danes je supanje priljubljen in razširjen rekreativni in tekmovalni šport. Napihljive deske so postale široko dostopne, njihova nezahtevnost z vidika transporta in hranjenja pa je šport napravila še toliko bolj privlačen. To seveda ne pomeni, da lahko za vsakega, ki se bolj ali manj uspešno postavi na desko, trdimo, da tudi zna supati, razume obnašanje deske v različnih pogojih in zna temu primerno prilagoditi tudi tehniko veslanja. Pot od tega, da obstojimo na deski in poskušamo po zdravi pameti uporabljati veslo, do tega, da do popolnosti obvladamo desko in sebe na deski v vseh pogojih, je dolga, opozarja Agrež. »S projektnimi aktivnosti poskušamo nagovarjati različno paleto suparjev. Tako tiste, ki si želijo zgolj preizkusiti, kako je uloviti ravnotežje na deski, ali pa bi radi poletje preživeli malo bolj vodno, kakor tudi zaključeno skupino mladih projektnih ambasadorjev, ki jih postopoma vključujemo v intenzivnejše vadbe, ki jih bodo od začetnih suparskih zavesljajev popeljale do obvladovanja občutno zahtevnejših surf desk.

Danes je supanje priljubljen in razširjen rekreativni in tekmovalni šport.


Trenutek zmagoslavja, ko obstaneš nad valovi Save, je fantastičen

Agrež poudarja, da je rečno surfanje fizično zelo zahtevno. Gre za to, da se izkoristi močnejši rečni tok, v katerega se upreš s surf desko. »Stoječih valov, ki bi bili dovolj veliki, da bi lahko surferja na gladini obdržali, pri nas ni, zato ustvarimo upor deske v rečni tok tako, da višje vodno sidramo v strugi, in do točke, ki je najprimernejša za dvig na deski, spustimo vrv, ki je privezana na sidro. Na ta način postane upor vode dovolj velik, da surferja, ki drži za vrv, dvigne iz vode,« razlaga in dodaja, da je trenutek zmagoslavja, ko obstaneš nad savskimi valovi, fantastičen, da pa bi ga dosegel, je treba veliko spretnosti in fizične moči v ramenih, rokah, trupu in nogah. V trenutku, ko poskušaš na deski vstati in desko upreš v rečni tok, se aktivira celotno telo, prostora za inovacije ni veliko, saj reka ne čaka nikogar. Da bi se projektni ambasadorji ob koncu projekta vsaj približali rečnemu surfanju, bodo kar nekaj časa spoznavali reko in svoje sposobnosti, predvsem pa krepili telo.

Namen igre pobega: telesna vadba

V ta namen pa jih ne čaka samo vodna vadba, temveč tudi kar nekaj izzivov na kopnem. V preteklih letih so na bregovih reke Krke živele tri poletne igre pobega na prostem, ki so od igralcev terjale predvsem timsko delo, logično sklepanje, ustvarjalnost pri reševanju problemov in podobne vrline. Igra pobega, ki jo je Agrež pripravil pod okriljem projekta, je zelo drugačna. Zgleduje se po zasnovni strukturi preteklih iger in poskuša nagrajevati ter kaznovati igralce glede na njihov uspeh, namen igre pa je samo eden: telesna vadba. Igra ni nič drugega kakor zaporedje fizičnih vaj, ki jih izvajamo s težo lastnega telesa in naravnimi materiali, ki jih najdemo na točkah, kjer se vaje izvajajo, pravi Agrež. O sami igri pove: »V treh sklopih igre se nahaja 16 vaj, igralci pa bodo lahko izbirali med tremi zahtevnostnimi stopnjami. Igro bomo preko dejanske izvedbe vaj izpilili do potankosti in bo v svoji končni verziji na voljo za širšo javnost. Do tedaj pa bo služila kot orodje za izvajanje vadbe na prostem za projektne ambasadorje.« In četudi je igra umeščena na pobočja Šentviške gore, jo je mogoče v prilagojeni obliki izvajati tudi doma, kar omogoča spletna aplikacija, ki uporabnika vodi čez potek vaj in nadzoruje njegov napredek, še dodaja.

Igra pobega na prostem bo v svoji končni verziji na voljo za širšo javnost.


Agrež izpostavlja, da je Stavi na zdravje izjemno pozitivno naravnan projekt, ki temelji na idejah in aktivnostih športnih navdušencev, ki želijo svoje navdušenje deliti tudi z ostalimi. »Zame so vodni športi neodtujljiv del življenja od prvega do zadnjega dne v letu, ravno tako pa ne mine dan, da ne bi na sprehodu užival v svežem gorjanskem zraku. Živeti med reko in hribi je nekaj posebnega. Obe naravni danosti nam ponujata res veliko in s pravo mero spoštovanja ter zdravega razuma lahko od obeh odnesemo več, kot si lahko zamislimo,« še sklene.