Brezplačno, sila zabavno in polno inovativnih športnih doživetij
051 675 408
boh@brezice.si

Po veslanju vse prešerno nasmejane

V projektu Stavi na zdravje se odvija tudi aktivnost »Veslo za zdravje«. Gre za aktivnost, v katero so vključene ženske, ki so prebolele raka na dojki. Poudarek je na izboljšanju psihofizičnih sposobnosti in športu, ki zmanjšuje možnost nastanka raka dojk pri ženskah. Doslej so se udeleženke srečale že trikrat, razveseljivo pa je, da jih je čedalje več.

Ponedeljek po navadi rezerviran za »roza dame«

Vsak človek ima svojo zgodbo, svoje poglavje in besede, vendar tem ženskam je skupna ena točka, prelomnica v njihovem življenju. Vse so prehodile trnovo pot, ki pa se je srečno končala. Tako je po navadi ponedeljek dan, ki je rezerviran za »roza dame«. Aktivnost vodi Marjanca Pečar iz Kajak kanu kluba Čatež, v sodelovanju z Europa Donna Slovenija. Prvega srečanja so se udeležile le tri ženske. V veslanju in sprostitvi na reki Krki pa so tako uživale, da so hitro razširile vest in na naslednjem srečanju se jih je zbralo že 11, minuli ponedeljek pa že 18. Vodja aktivnosti jih je seznanila z navodili, kako pravilno držati veslo in kako z njim ravnati v vodi. V šali jih je opozorila na to, da veslo ni metla in da lahko za nekaj časa odmislijo pometanje ter da naj predvsem uživajo. Po podanih navodilih so si nadele še reševalne jopiče in sedle v čolne. Že po nekaj zamahih z vesli so se razblinili še zadnji dvomi in strahovi, kako se bodo soočile s situacijo. Predale so se vodi in naravi, ki obdaja reko Krko. Kmalu so ugotovile, da se ljudje premalo zavedamo, kaj sploh imamo v svoji okolici. Ob tem so si tudi zapele pesem Slovenija, od kod lepote tvoje. Med veslanjem so tudi povedale, kako zelo so vesele, da so se v sklopu Europa Donna Slovenija stvari začele razvijati tudi v Posavju. Do zdaj tu ni bilo dogodkov, in če so se želele družiti s sebi enakimi, so se morale odpeljati v Ljubljano ali pa še kam dlje, kjer je bil dogodek organiziran. Zato so toliko bolj vesele, da se zdaj lahko družijo tudi v Posavju. Veslanje je tako eden redkih dogodkov, katerih se lahko udeležujejo kot skupina. Ob tem pa lahko veliko naredijo za svoje telo in duha. Vsi vemo, da voda pomirja in s tem nudi globoko sprostitev, hkrati pa z veslanjem krepimo svoje telo, še posebej zgornji del telesa, kar pa je gotovo nujno potrebno pri ženskah, ki so prestale bolezen raka na dojki. Ko so se vrnile na izhodiščno točko, ki je po navadi pri Jamnikovem kozolcu na Velikih Malencah, so bile vse prešerno nasmejane in v en glas zatrdile, da zagotovo še pridejo.

Pomembna skladnost veslanja cele skupine

Kanadski specialist na športni medicini Don McKenzie je pred 20 leti zbral prvih 20 žensk, ki so preživele raka na dojki, in jih povezal v skupino, ki je veslala v velikih kanujih oz. dragon boatih. Iz skupine, poimenovane »Abrest in a boat«, je nastala organizacija, ki druži ženske, ki so imele ali imajo raka na dojki, po celem svetu preko veslanja v dragon boatih. Podobno izkušnjo želijo predstaviti tudi v projektu »Veslo za zdravje«. Pri veslanju v skupini namreč ni pomembno, kako močno vesla ena od udeleženk, ampak kako skladno vesla cela skupina. Kot poudarja Pečarjeva, bodo udeleženke s tedenskim veslaškim druženjem zgradile zaupanje v svoje telo, ugotovile, da zmorejo premagovati svoje meje, ter napolnile svojega duha z veseljem do življenja po prestanem raku na dojki. Hkrati jim bo druženje z ostalimi ženskami prineslo občutek pripadnosti skupini, veselje do športa in narave ter občutek nadzora nad svojim telesom in življenjem.