Brezplačno, sila zabavno in polno inovativnih športnih doživetij
051 675 408
boh@brezice.si

Okrogla miza Stavi na zdravje (Bet on Health)

Okrogla miza o projektu Stavi na zdravje (Bet on Health)
20. oktobra je na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru potekala okrogla miza projekta Stavi na zdravje oz. Bet on Health. Sodelujoči na njej so bili koordinatorica projekta Patricia Čular z Občine Brežice, ki je bila nosilec omenjenega projekta, ter nekateri ostali partnerji projekta: Anamarija Toth Kostevc (podjetje Plus rešitve), Rok Kerin (ŠD Plavalna akademija Roka Kerina), Marjanca Pečar (Kajak kanu klub Čatež) in Katja Čanžar (Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice). Okroglo mizo je moderirala Marjetka Rangus s Fakultete za turizem.

Po besedah Čularjeve si je občina s tem projektom zastavila za cilj raziskati, kako v ta projekt pritegniti mlade, predvsem tiste po zaključeni osnovni šoli. Želeli so si raziskati, kako mlade motivirati, da bi tudi po zaključku OŠ v čim večji možni meri ostali telesno aktivni in se ukvarjali s športom - kaj je tista motivacija, ki bi bila prava zanje. Ravno tako so s pomočjo Fakultete za turizem pridobili informacije iz finske občine Rovaniemi, kako je možno šport izkoristiti kot orodje za doseganje drugih učinkov na občane.

Znotraj projekta je bila oblikovana skupina mladih med 15. in 29. letom starosti, ki so jih poimenovali ambasadorji. Prestala je posebno diagnosticiranje in spremljanje s strani Toth Kostevčeve. Slednja je poudarila, da je skušala ugotoviti, kaj se dogaja z mladostnikom, ki se določeno obdobje ukvarja z neko športno aktivnostjo. Testirani so bili na podlagi psiholoških komponent. Pri tem je sodeloval tudi Center za krepitev zdravja ZD Brežice, ki je z mladimi izvedel test hoje, ugotavljal njihove prehrambene navade in izmeril njihov indeks telesne mase. Ambasadorje so v času ukvarjanja z inovativnimi športnimi aktivnostmi tudi opazovali. Na koncu so primerjali rezultate testiranja na začetku projekta, preden so začeli z aktivnostmi, in na koncu projekta, po zaključenih aktivnostih, ter prišli do nekaterih zanimivih ugotovitev, ki jih boste slišali v spodnjem videu. Vse to je bilo tudi osnova za izdelavo motivacijskega modela, ki je bil eden ključnih rezultatov tega projekta.

Kerin je naštel in predstavil inovativne aktivnosti, ki so jih projektni partnerji izvajali v času projekta. Skozi njih so ambasadorji pa tudi širša javnost dobivali zelo uporabna znanja (npr. plavanje z elementi samoreševanja).

Pečarjeva je nekaj več besed namenila aktivnosti Veslo za zdravilo, ki so se je udeleževale ženske, ki so prebolele raka dojk. Izkazale so se za zelo hvaležne udeleženke, na prvo srečanje so prišle le tri, na koncu pa jih je bilo že skoraj 30.

Čas trajanja projekta je zelo zaznamovala tudi epidemija novega koronavirusa ter omejevanje gibanja in dostopa do rednih športnih aktivnosti, tako da je zelo aktualno naslavljal celotno vsebino projekta. Znotraj projekta so bile načrtovane tudi druge aktivnosti, povezane s turizmom in športom, zato je Čanžarjeva ob tej priložnosti spregovorila ravno o pomenu športnih aktivnosti za turizem.

Še več pa v spodnjem videu z okrogle mize o projektu, o katerem je bila izdana tudi brošura.